Sportmassage

De sportmasseur houdt zich bezig met de spieren van het paard.

Met o.a. massage technieken, zorg ik voor een zo goed mogelijk functioneren van het spierenstelsel. Dit is van belang voor het correct bewegen van het paard, maar heeft ook invloed op het functioneren van de rest van het lichaam. Een balans tussen belasting en belastbaarheid. 

Deze sportmassage is ontspannend en werkt mee aan een sneller herstel na problemen.  

Bij regelmatige toepassing voelt de sportmasseur de verschillen met de vorige behandeling en zo werkt sportmassage zelfs preventief ter voorkoming van blessures.

 

Spieren  zijn verbonden direct en indirect met elkaar over het gehele lichaam. Dus deze kunnen elkaar ook heel makkelijk beïnvloeden.  Een paard kan heel makkelijk compenseren bij klachten. Een goede sportmasseur behandelt dan ook altijd het hele paard.

 

Wat doet massage:

Massage zorgt voor een betere bloedcirculatie en stofwisseling. Een sportmassage wordt toegepast om het herstel van spieren te bevorderen, pijn weg te nemen of stress te verminderen.

De massage heeft een positieve invloed op het welzijn van het paard. Sportmassage kan leiden tot een meer positieve mentale toestand en een betere spierspanning van uw paard.

Waarvoor kan massage worden ingezet:

 

*Voor aanvang van een zware wedstrijd.

Dit is een stimulerende sportmassage met als doel de spieren zo goed mogelijk te laten doorbloeden om eventuele blessures te voorkomen. Dit kan als onderdeel van de warming up worden toegepast. 

*Na zware arbeid, om spierpijn te voorkomen

Een sederende sportmassage die wordt gegeven na een lichamelijke inspanning met als doel het afvoeren van afvalstoffen en overtollig vocht uit de spieren en het ontspannen van de spieren.

*Gestrest nerveus en gespannen paard

*Hypotonie (verlaagde spierspanning) 

*Hypertonie (verhoogde spierspanning) 

*Spierpijn/plaatselijke vermoeidheid, massage heeft een spierpijn verminderend effect.

*Slechte doorbloeding

*Verklevingen (adhaesies), daarvoor zijn fascia technieken meer geschikt.

*Triggerpoint of spierknoop is een continue contractietoestand of verkramping van een gedeelte van een spier. Er kan gekozen worden om met behulp van triggerpoint massage technieken of door middel van Dryneedling de triggerpoint te beïnvloeden. 

*Onderhoud 

*Behoud van je paard, denk ook eens aan de zware belasting van een manegepaard. 

*Ter ontspanning 

*Preventief

Mijn ervaringen met sportmassage:

Ik heb heel wat ervaring opgedaan in de loop der jaren als sportmasseur fysiotherapeut, bij mens en dier. Mijn ervaring is dat je bij een paard veel eerder resultaat en reactie ziet en voelt tijdens het masseren dan dat dit bij de mens het geval is.  De spieren pezen en banden zitten vast aan de botten. De fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult.  

Door het toepassen van een combinatie aan manipulaties, - fascia, -massagetechnieken, bereik ik een optimaal resultaat. Het is belangrijk om eerst de spieren te ontspannen, de fascia (bindweefsel) te bewegen om zodoende de manipulaties te kunnen doen. Het geheel kan zich weer resetten. Ik beïnvloed zo het hele bewegingsmechanisme.

Equine Kine Care

Brengt Paard en Ruiter beter in Balans, 
ten gunste van het paardenwelzijn en plezier.