Wat is Fascia Integratie Therapie
De FIT (Fascia Integratie Therapie) -methode is een nieuwe vorm van fysiotherapie welke erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie.
Fascia is een ander woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen ervoor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden ('sensoren') dan spier of bot. Het lichaam bestaat uit botten, spieren en organen. De bindweefselvliezen (fascia) verbindt alles met elkaar.
Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk (zie bovenstaande foto) in het lichaam dat loopt van top tot teen, van huid tot in het bot. De fascia zorgt ervoor dat uw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft. Maar minstens zo belangrijk is dat er tussen deze vliezen een vloeibare gel zit die ervoor zorgt dat spieren soepel langs elkaar kunnen. Het fasciasysteem zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht.
Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia. De fascia is meestal heel goed te beïnvloeden. De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van de klacht.
Ik heb een vertaalslag gemaakt naar het paard. De kennis en vaardigheden die ik op heb gedaan met deze specialisatie heb ik weten aan en toe te passen voor het paard, waarbij de reacties heel positief zijn. De fascia cursus van Gillian Higgins (Myofascial Chains and Myofascial Release Techniques (Bekend van haar boeken: Horses Inside Out) heeft mij geen wezenlijk verschil aangetoond m.b.t. het bindweefsel van mens en paard.
Bij deze methode wordt er niet slechts gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar houding en beweging als geheel. Ik voer voor mijn behandeling een bewegingsonderzoek uit bij het paard.
Er wordt nog steeds erg onderschat welke invloed de fascia heeft op ons lijf of dat van het paard. Er wordt bv. bij een peesblessure alleen gekeken naar die peesblessure en niet wat er mogelijk al eerder van invloed zou kunnen zijn geweest, namelijk een minder goed functionerend en gezond bindweefsel.
Ik ben ervan overtuigd dat als de kwaliteit van je fascia (bindweefsel) goed is, er minder blessures zullen ontstaan.
De fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Vergelijk het met een sinaasappel netje.
Er zijn 3 lagen fascia: onderhuidse fascia, diepliggende fascia, en verbindende fascia. Al deze lagen moeten kunnen glijden ten opzichte van elkaar en met elkaar, zodat de spieren en botten ook goed kunnen blijven functioneren.
Wat mij opvalt aan de paarden die ongeveer 23 uur op stal staan en vervolgens 1uurtje mogen trainen, in eenzelfde opgesloten gespannen (dressuur) houding moeten lopen. Deze paarden hebben veel meer last van hun lijf, doordat er te veel een te bekrompen statische belasting wordt gevraagd. Vergelijk dit met iemand die lang in eenzelfde houding achter het beeldscherm zit, die zal op zijn minst last krijgen van zijn nek, rug en schouders. De spieren verzuren, het bindweefsel gaat in kwaliteit achteruit. Het lijf wordt stijf en steeds meer pijntjes nemen de overhand.
Hoe kunt u zelf zorgen voor een gezond bindweefsel:
Voor Mens: door regelmatig te rekken te strekken, meer bewegen verdeeld over de dag, beperk statische houdingen, drink 2 liter water, eet gezond, beperk stress en zorg voor een juiste techniek van uw ademhaling.
Voor het paard: Bied het paard variatie in het rijden en dagbesteding:
- Rijden: maak eens een bosrit of zoek een ruimte op (bijvoorbeeld 20m. x 60m.bak), waar je het paard lekker kan laten galopperen in de verlichte zithouding, om de rug te ontlasten en de mogelijkheid te bieden dat het paard zijn rug ook beter durft te gebruiken (te rekken en te strekken).
- Bied variatie in het bewegen van uw paard: Bijvoorbeeld het rijden van tempowisselingen, vergeet niet het strekken en ontspannen van de hals. Een sprongetje maken, longeren, stapmolen of aan de hand stappen, grondwerk, paddock, weide, enz. Maar, sta ook eens stil bij wat je nou eigenlijk aan het trainen bent en hoe je dat doet: te denken valt aan, Intervaltraining krachttraining duurtraining, verzuring hersteltijd, dagelijks belasten enz. En in hoeverre verstoort u de bewegingen van het paard met uw inwerking van uw hulpen en uw houding en balans op het paard?
- Zorg voor voldoende vers water en goede voeding, ruime huisvesting. Contact met soortgenoten, voorkom continue stresssituaties. En verder, zoek mogelijkheden dat uw paard overdag een aantal uren vrij naar buiten kan.
Kortom: zorg dat uw paard zich happy voelt.
Mijn ervaringen als Fasciatherapeut:
Ik boek goede resultaten bij het behandelen van een paard waarbij de fascia in eerste instantie moeizaam mee wil glijden met de bewegingen van bijvoorbeeld de romp. Het betreft vaak een zogeheten “Keten” probleem. Daar bedoel ik mee, het hele lijf (de verschillende weefsels) zitten met elkaar verbonden. Zie het als een geheel.
Ik voel de verschillende lagen onder mijn vingers en probeer met subtiele technieken het paard weer wat prettiger in zijn lijf te laten voelen.
Maar ook minder complexe indicaties zoals littekens (bijvoorbeeld na een operatie of bijtwondjes). De littekens geven vaak verharden (verklevingen/verbindweefseling) en die kan ik beïnvloeden door fascia technieken, door het weefsel iets soepeler te maken, waardoor dat het weefsel weer wat beter beweeglijk kan zijn. Hoe ouder het litteken, hoe moeilijker de verbindweefseling is te beïnvloeden.
Zo werd ik gevraagd bij een paard waarbij de zogenaamde ringband van een voorbeen was geopereerd. In samenspraak met de betreffende dierenarts, 6 weken na de ingreep ben ik begonnen om voorzichtig de oppervlakkige fascia laag te behandelen, dit door tegelijkertijd het been passief te bewegen. Ook daarbij een redelijk resultaat kunnen zien. Een voorbeeld om verbindweefseling tegen te gaan en contracturen te voorkomen. Een contractuur is een bewegingsbeperking waarbij spieren of pezen verkort raken, zodat een dwangstand van een gewricht ontstaat.
Equine Kine Care
Brengt Paard en Ruiter beter in Balans,
ten gunste van het paardenwelzijn en plezier.