Medical tape

 

In het Medical Taping Concept wordt gebruik gemaakt van een elastische katoenen tape met een antiallergische lijm laag. Er zijn verschillende kleuren en breedtes in de handel. De verschillende kleuren onderling, hebben hetzelfde effect. 

De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van onze huid.

Het materiaal is met 10% voorspanning op het papier aangebracht. De tape kan meerdere dagen gedragen worden. De elastische tape is zo gemaakt dat het de  spieren in hun functie kan ondersteunen , zonder daarbij de beweging zal beperken. De meeste toepassingen van de tape gebruik wordt gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid.

Bij het aanbrengen van de tape wordt meestal eerst het betreffende lichaamsdeel in een gerekte positie gebracht, waardoor de huid op voorspanning komt en er bij het terugplaatsen van die gerekte positie een liftend effect van de huid ontstaat.  Het gevolg hiervan is dat er meer ruimte ontstaat in het gebied van de subcutis, lymfevaatjes, haarvaatjes en pijnreceptoren.

Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kan er o.a. gezorgd worden voor pijn demping , druk vermindering en een toename van de circulatie.

 

Sport tape heeft een ander doel: Sport tape is niet rekbaar, en heeft als doel om de bewegingsmogelijkheden te beperken. Er ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer beperkt worden.

 

Binnen het Medical Taping Concept wordt het fysiologisch bewegen ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.

Medical tape is in te zetten bij:

 

*Pijndemping, dit kan met behulp van zogenaamde Medical Cross Tapes worden toegepast op lokale pijnpunten en triggerpoints

 

*Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie: 

Je kan een spier toniseren, dat wil zeggen activeren, bv.  bij opbouw van spieractiviteit na herstel van blessure .

Je kan een spier detoniseren, dat wil zeggen ontspannen.  Als er te veel spanning aanwezig is door overbelasting, compensatie gedrag, doordat elders een pijnlijkheid aanwezig is.

 

*Ondersteunen gewrichtsfunctie: Bij langdurige partiele of totale immobilisatie verliest het bindweefsel van kapsel en banden aan flexibiliteit. Er ontstaan weefsel veranderingen en eventuele verklevingen, welke resulteren in een bewegingsbeperking.  Met de Medical tape kun je het weefsel ondersteunen in hun functie. 

 

*Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen: met behulp van Lymfe tape-technieken kan de afvoer van vocht ondersteund en gestimuleerd worden. Het oedeem of vochtophoping wordt hierbij in de richting van de lymfeklieren begeleid.

(Bron vermelding: Medical Taping Concept, Josya Sijmonsma)

Mijn ervaringen:

Waarvoor ik Medical tape heb ingezet, zijn met name bij paarden die een hele hoge spierspanning hebben in de rug strekker (De musculus Erector Spinae) en erg gevoelig reageren op aanraking van de gehele rug. Met als doel, een tonus verlagend, pijnstillend en ondersteunend effect te bewerkstelligen, zonder zijn beweging in de weg te zitten. Zie de onderstaande afbeelding waarbij ik de tape op de rug heb aangebracht. De tape blijft redelijk goed zitten, mits je de huid eerst goed schoonmaakt en voorziet van een speciale spray.

Ook zet ik dit middel in bij peesblessures en zwellingen van het onderbeen. 
De peesblessure gaat er niet direct van over, maar het kan wel ondersteuning bieden en erger voorkomen. De zwelling vermindert door de inwerking van de tape. 

Equine Kine Care

Brengt Paard en Ruiter beter in Balans, 
ten gunste van het paardenwelzijn en plezier.