Lymfedrainage
Het Lymfesysteem
Het paardenlichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Onder meer het vervoer , hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).
Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding".
Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.
Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.
Lymfdrainage is een normale, natuurlijke functie in het lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval.
Wat is Manuele (met de handen) Lymfe drainage
· Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een zachte, pompende massage van de huid. Het lymfesysteem wordt hierdoor gestimuleerd weer
Het bevordert de afvoer van het vocht naar de lymfeklieren en tegelijkertijd wordt de opname van het vocht verhoogd.
· Lymftaping
Lymftaping is een aanvullende techniek waarbij tape direct op de huid wordt geplakt. Deze tape zorgt voor extra afvoer van weefselvocht (zie onderstaande foto).
Indicaties voor Manuele lymfe drainage:
- Stalbenen*
- Overbelaste spieren en pezen
- Peesblessure* waarbij zwelling zichtbaar is, dit In overleg met de Dierenarts.
- Hoefbevangenheid. In overleg met de dierenarts, Manuele lymfedrainage, heeft een positieve invloed op het vegetatieve systeem.
- Einschuss Bij acuut altijd de dierenarts raadplegen!!!
- Slechte helende wonden
- Zwelling na trauma of operatie, liefst acuut inzetten en 3 x per week
- Herstel na ziekte, bv. Koliekaanval
- Opgezette klieren bij de hals.
- Na castratie oedeem bij de koker
- Preventief
Zie site. www.Vodder.nl
*Stalbenen: mits er voldoende beweging gegeven kan worden.
Bij stalbenen zal enkel Manuele lymfe drainage niet werken wanneer u uw paard niet voldoende kan laten bewegen. Dus niet 24 uur of meer, box rust heeft. Daarnaast kan er speciale lymfetape worden aangebracht, wat voor een verandering van druk zorgt in het lymfesysteem onder de huid waardoor de afvoer van lymfevocht beter gereguleerd wordt. Lymfetaping werkt ondersteunend na de lymfemassage.
Daarnaast kan u gebruik maken van stalbandage en of een compressiebandage met rits die kan aangemeten worden die kan bij dragen tot afname van zwelling. Echter is dit niet te vergelijken met de op maat aangemeten steunkousen voor mensen.
*Peesblessure: met behulp van Fibe Boots.
Fibe Boots: Koelen, trillen of koelen en trillen tegelijk, De trillingen stimuleren de doorbloeding. Hierdoor wordt er zuurstof naar de benen gebracht om het genezingsproces te ondersteunen. Het gebruik van de Cold Packs zorgt voor koeling van het bloed. De Cold Packs blijven tot 40 minuten werkzaam. Door te koelen worden de zwelling, de ontstekingsreactie en de pijn verminderd. Er is geen wetenschappelijk bewijs, dat Fibe Boots zouden helpen, echter hoor ik wel positieve ervaringen bij het gebruik hiervan.
Mijn ervaringen als oedeemtherapeut:
Als een paard bijvoorbeeld een klap van een ander paard heeft gekregen en daarop een flinke bloeduitstorting heeft ontwikkeld, dan kan het dier er wel last van hebben in de zin van pijn, weefselschade en oedeem. De bewegelijkheid kan daardoor ook worden belemmerd. In zo’n geval geef ik het paard eerst een manuele lymfedrainage, gevolgd door een speciale lymfe tape. Bij de onderstaande afbeelding zie je dat ik een lymfetape aanbreng. Je kan de volgende dag wel een afname zien van de zwelling. Je stimuleert hiermee het genezingsproces. Daarbij geef ik het advies om meerdere keren met het paard te gaan stappen.
Ook mooie resultaten heb ik ondervonden bij het postoperatief inzetten van manuele lymfedrainage. Er zijn maar weinig wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp beschreven bij dieren. Enkele jaren geleden is er een onderzoek gedaan (gepubliceerd in het vakblad voor oedeemtherapeuten) aan de faculteit diergeneeskunde te Gent. De vraag was, of postoperatief na een koliekoperatie, manuele lymfedrainage een bijdrage kan leveren aan het genezingsproces van de buikwond. De conclusie: de operatiewond genas sneller en het oedeem nam af, na een aantal keren manuele lymfe drainage gegeven te hebben. De moeite waard om ook eens deze therapievorm in te zetten.
Equine Kine Care
Brengt Paard en Ruiter beter in Balans,
ten gunste van het paardenwelzijn en plezier.