Fysische technieken

TENS.

UG Ultra Geluid

Electro MagneetveldtherapieTENS Trans Cutane Electrische Neuro Stimulatie = Electro medische prikkelstroomtherapie 
Met zwakke  wisselstroom in een lage frequentie.10-100 Hz worden via elektroden op de huid aangebracht. TENS moet de zenuwbanen zo beïnvloeden, dat de pijndrempel wordt verhoogd.  -Pijndemping. -Prikkelen van spieren. Zie ook Https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/481/417/RUG01-002481417_2018_0001_AC.pdf 

Mijn ervaringen met het TENS apparaat: 

Bij mensen heb ik deze therapievorm vaak ingezet bij overbelasting van de rug  voor pijndemping en spierontspanning. Bij paarden heb ik tijdens mijn dierenfysiotherapie opleiding te Gent ervaren dat dit kan bijdragen bij de revalidatie  van spierblessures, uitval van zenuwen en om hypotone spieren te activeren, maar ook om hypertone rugspieren te ontspannen. Op de prikkeling die het TENS apparaat kan geven aan de spieren, reageren paarden wisselend. Sommige paarden vinden het te spannend, dan kan er beter voor een andere therapievorm gekozen worden. 

UG Ultrageluidtherapie Frequentie  
Dit ligt tussen 20 kHz en 1 GHz. Door het geluid worden trillingen veroorzaakt, die door het ultrageluid getroffen cellen prikkelen en op die manier wordt de cel activiteit gestimuleerd.

 •  Fysiologische effecten
 •  Bevordering van de bloedsomloop
 •  Bevordering van het herstelvermogen van de weefsels 
 •  Spierontspanning
 •  Verhoging van de doorlaatbaarheid van celmembranen
 •  Toename van de rekbaarheid van bindweefsel
 •  Pijnvermindering Indicatie voor Ultrageluid behandeling: verdraaiing, ontwrichting en fractuur. Daarbij is de behandeling gericht op de bestrijding van zwelling en pijn en het helpt de wondgenezing.
 •  Peesontstekingen, slijmbeursontsteking en kapselontsteking. 
 • Artrose 
 • Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van een speciale laser. Daarvoor moet u bij een paardenkliniek zijn. 
 • zie ook https://vdt.ugent.be/sites/default/files/art82301.pdf  


 

Mijn ervaringen met Ultrageluid: 

Ultrageluid wordt bij mensen ook ingezet, bv bij de tenniselleboog, achillespeesproblemen, bursitis klachten schouder. 

Bij paarden echter moet je de huid kaalscheren en kom je nog steeds minder goed op de plek van de betreffende pees. Het wordt ingezet bij een tendinitis, bursitis, wat de genezing kan versnelling. Ook bekend is dat UG invloed heeft op de  ontstekingsfase van spiercontracturen, en het weefselherstel kan versnellen, en zorgen voor stijging van de weefseltemperatuur. Voor de rug echter, kan dit wel de doorbloeding stimuleren. 

Ik ben in het bezit van een mobiele UG-apparaat. In samenspraak met de dierenarts, kan er UG worden ingezet. 

Electro Magneetveldtherapie.  
Magneetveld techniek is heel geschikt voor het stimuleren van wondgenezing en voor het losmaken van verkrampingen. Bijdrage bij artrose en pijntherapie. De activiteit van de stofwisseling van een cel die na een blessure verminderd is, wordt door het magneetveld weer gestimuleerd. Magneetveldtherapie verbetert het herstel na wedstrijden -Celstofwisseling.

Ik heb een Electro Magneetveld Hals Deken, die gebruikt kan worden voor rug en hals problemen. Ik gebruik deze therapie deken voor paarden waarbij de rug bijzonder sensibel aanvoelt en mijn aanraking in eerste instantie weinig wordt toegelaten. Ik merk dat wanneer ik deze deken gedurende een week, om de dag, 30 minuten lang toepas, beter invloed kan uitoefenen op de bijvoorbeeld hypertone bespiering van de rug. 

Deze hals deken is erg handzaam en blijkt groot genoeg om de belangrijkste aangedane gedeeltes van de rug te kunnen bereiken, dan de zwaardere grote rug deken die ook gebruikt kan worden.

U kunt deze deken bij mij ook huren. 
Voor meer informatie over deze deken, klik op onderstaande pdf, voor vragen of huren ga naar: Home - Contact.Equine Kine Care

Brengt Paard en Ruiter beter in Balans, 
ten gunste van het paardenwelzijn en plezier.